top of page

Fjordboblene på Viddal


45 år gamle Nina har bestemt seg for å gjøre jord som ligger brakk innerst i Hjørundfjorden om til ranke rader med drueplanter.

Nina Viddal kan ikke kontrollere frost, snø, vind og storm. Hun kan likevel legge til rette. Gjøre sitt beste for at underet skal skje og at det siste stedet du kan kjøre til i fjorden, forbi Leira og Bjørke, skal syde av boblende liv - og vin.

Hva skal vi gjere med alt dette gresset, tenkte Nina, da hun så sin egen slektsgård ligge der uten nytte for andre. Dyrene var borte og ingen bar drømmen om å skaffe nye.

Nina hadde alltid vært oppslukt av mat, kaffe og jordsmonn. Om få har sett for seg henne som bonde, kan mange mane fram bildet av Nina på tunet, bydende på et godt glass boblende vin. Og nå er det nettopp dette trebarnsmoren skal. Barna er blitt store og Nina har kjøpt gård, grunn, traktor og gjort seg til venn med en av de fremste vinagronomer verden har sett. De to har lagt en plan. Lørdag kommer engelskmannen på tunet til Nina.

Klimaet i Sør-Europa har endret seg. Temperaturene stiger og druene modnes for raskt. Stadig flere satser på vin i England. Agronomen er nøktern optimist for prosjektet på Sunnmøre. Målet er å selge musserende vin i et slikt omfang at Nina kan leve av det.

Så nå står Nina Viddal her på jordet. Med ryggen krum og gjør de siste forberedelser. Stein for stein rydder hun klart for vinplantene som står i kjelleren. Lørdag skal de settes i jorda. Engelskmannen kan kun gi gode råd. Prosjektet er Ninas eget. Det er hun som vil sjekke værvarsler i uker og måneder fremover. Våke over vekststenglene sine, beskytte dem med alt hun har og kan.

Bildet tatt tidlig morgen, kl 0510, fra tunet til Nina Viddal

Ref. er Sunnmøres nye fortellerbyrå.

Ingeborg Refsnes er historieforteller. Og inspirator.

Gjennom foredrag, tekst, små videoer, bilder, utstillinger, blogg, undervisning og workshop leverer Ref. fortellinger til inspirasjon. Fortellinger om det lille og det store. Det store i det lille.

HISTORIEN OM NINA VIDDAL ER EN DEL AV ET BOKPROSJEKT OM HJØRUNDJFORDEN

.


Recent Posts
Archive
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page