top of page

Fotografi som meditasjon

Kontemplativ fotografi er store ord for noe mye enklere. Jeg mediterer fast. Det hjelper hodet mitt i å ikke koke over. Jeg har erfart at det å være til stede her og nå, er noe jeg kan trene meg selv opp til å bli god i.

Noen ganger setter jeg av tid til å fotografere i et nær meditativt modus. Dette kaller jeg for slow photo. Jeg ser, men jeg prøver å ikke analysere. Der jeg vanligvis tenker innhold i bildet, historiefortelling og hva jeg vil med bildet, prøver jeg å stille meg i et rom, på et sted, en plass eller en stol.

Jeg snurrer rundt min egen akse, sakte, sakte og ser, uten å analysere, hvis jeg tar meg i å likevel analysere, så tenker jeg, nå analyserer du, så lar jeg det gå, og ser videre. Kanskje tenker jeg for aktivt på hvilke motiv jeg vil finne, på frykten for at jeg ikke vil finne dem, på at jeg ikke ser noe spesielt, eller jeg spør meg selv hvorfor i all verden jeg holder på med dette. Da registrerer jeg dette og sier nå tenker du og grunner du, ja vel, gå tilbake til å se.

HVA MENER JEG MED SLOW PHOTO?

I dag snurret jeg rundt i min egen hage. Jeg sa til meg selv at jeg skulle være oppmerksom mot farger, det var hva jeg skulle merke meg ved, jeg så og beveget meg sakte rundt, hørte fuglene som kvitret, vannscootere på Storfjorden, hørte noen som lo fra en seilbåt, et barn gråt, gjorde det ikke? en fugl sine vinger slo over meg, og i dette merket jeg at klutene jeg hadde hengt opp til tørk ble lerret i vinden, at formen i disse klutene ble gjentatt i duken min mann hang over tomatplantene og over bukken han brukte til å skjære stammen av Gullregntreet vårt. Jeg så også påskeliljene, at marka brant av dem, at bøtten med vann var mer enn bare en bøtte med skittent vann.

Jeg vil ikke ta med bildene jeg tok i dag på noen utstilling. En annen gang vil jeg kanskje det. Det viktigste for meg er hvilken ro jeg får og at jeg trener meg selv opp til å være oppmerksom og til stede.

Dette er en spennende øvelse for hvem som helst, med hva som helst av kamera. Mine bilder er tatt med canon 5 d mark 3, men prøv med din mobiltelefon. Vær alene. Sett av tid. Still deg inn på omverdenen i minst ti minutter sånn der du surrer sakte rundt din egen akse. Maks en gang, 360 grader, per minutt. Kjenn etter hva du hører, prøv å se uten å tenke at du skal ta bilder. Ta så bildene og prøv å holde deg i et oppmerksomt modus. Vær til stede. Se utover - oppdag ditt indre. Med kamera i hånd har du en sjelden sjanse til å stoppe opp og være til stede her og nå. Hva du ser der ute, styres av hvor du er i deg selv og om du er i deg selv. ​

Er du nysgjerrig på dette? Kontakt meg gjerne om du ønsker være med på workshop i det å trene din tilstedeværelse. Du har mektige ressurser og det å trene opp ditt blikk og ditt nærvær, vil komme alt og alle rundt deg til gode.


Recent Posts
Archive
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page